Ekonomi

Küresel piyasalarda gündem Çin’deki salgın protestoları

Çin protestoları global piyasalarda haftanın birinci süreç gününe geniş çaplı bir tesir yapıyor. Dolar, yen ve ABD tahvilleri üzere inançlı limanlara alımlar gelirken pay ve emtia piyasaları protestolar gölgesinde sert kayıplar yaşıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi haftaya yüzde 0,3 yükselişle başlarken dolar bilhassa emtia geliri yüksek ülkelerin para ünitelerine karşı süratli kıymet kazanıyor. G-10 kurlarından Avustralya doları yüzde 0,8 ile dolara karşı en sert kaybı yaşayan para ünitesi pozisyonunda. Japon Yeni ise inançlı liman alımlarıyla dolara karşı yüzde 0,4 yükseliyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi gelen alımlarla iki baz puan gerileyerek yüzde 3,65’e indi. Asya Pasifik Borsaları Çin protestolarının yarattığı belirsizlikle satıcılı. Hong Kong Hang Seng yüzde 2, Çin CSI 300 yüzde 1’i aşan kayıpla işlem görüyor.

ABD vadelilerinde de yüzde 1’e yaklaşan kayıplar söz konusu.

Çin’de Kovid tedbirlerine yönelik protestolar dinmiyor

Çin’de başta finans merkezi Şanghay olmak üzere sıfır Kovid siyasetine karşı en yaygın protestolar gerçekleşiyor. Şanghay’da büyük kalabalıklar toplanırken kimi bölgelerde çok sayıda polis protestocularla karşı karşıya geldi.

Bir protestoda göstericiler Devlet Lideri Şi Jinping’in istifasını istedi.

Protestolar başşehir Pekin ve Kovid’in çıkış merkezi olduğu düşünülen Wuhan’a da sıçradı. Sincan bölgesindeki Urumqi kentinde çıkan bir yangında görevlilerin kurtarma uğraşlarını engellediği görülen bir görüntünün yayılması Çin’in büyük kentlerinde protestoları tetikleyen bir faktör oldu.

Protestolar Çin varlıkları ve birçok piyasaya tesirde bulunuyor. Onshore yuan dolara karşı yüzde 1’in üzerinde bedel kaybederken dolar/yuan kuru 7,24’ün çabucak altında süreç görüyor.

Petrol fiyatları da Çin protestolarının tesiriyle Aralık 2021’den beri en düşük düzeyinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu