Pastacılık Ürünlerinde “Kıl”dan Elde Edilen Malzemeler Var mı?
2016 yılında yapılan bir araştırma, bu eserlerin üretim aşamasında olduğunu ortaya koydu. insan saçı ve domuz kılı zaman zaman kullanılabiliyor.Bu tür bilgilerle karşılaşan kişiler, bu konuyu çeşitli mecralarda viral hale getirerek hamura dayalı işlerin tüketimine son verdiklerini söylediler.
Bu iddiaların dayanağı nedir ve eğer öyleyse Üreticiler neden buna ihtiyaç duyar?
Besinlere insan saçı mı yoksa hayvan kılı mı dahil olduğunu belirlemek için öncelikle bir tür amino asidin varlığından bahsetmemiz gerekir.
Sistein (Cys, C), proteinleri oluşturan 20 amino asitten biri Kükürt içeren organik bir bileşiktir. Diğer amino asitlerde olduğu gibi, Sistein’de de aynı oranlarda birleştirilmiş özdeş elementlerden oluşan hem L- hem de D- olarak adlandırılan bir tür element vardır. Odak noktamız L-Sistein.
Bu amino asit en çok proteinlerde bulunur ve unlu mamullerde tabiri caizse tıpa casusu olarak kullanılır.
E910, E920 ve E921 numaralı L-Sistein;Unlu hamurların karıştırma süresini en aza indirmek, pizza, ekmek gibi çeşitli hamur katmanlarının açıldıktan sonra çekmesini önlemek ve hamurun durumunu korumak için kullanılır.
Kısaca bu element çeşitli pastacılık işlemlerinde kullanılmaktadır. Hamurun hareketine katkıda bulunur ve işlerin pişme süresini en aza indirir.Bu da eserlerin raf ömrünü uzatır ve işlenmesini hızlandırır.
Buraya kadar her şey makul. Ancak şaşırtıcı bir gerçek var ki bu sorun insan saçı ve domuz kılında da bulunuyor.
L-Sistein elbette laboratuvarlarda üretilir ve sentezlenir, ancak bu bazen maliyetli olabilir ve üreticilerin buna erişimi yoktur. daha ucuz ve doğal maliyetdiliyor.
Bu noktada akla gelen ilk soru “Tükettiğimiz hamur bazlı ürünler yoksa, tüketmeyi tercih etmediğimiz saçlarımız veya domuz kıllarımız sende var mı?” oluyor.
Ayrıca bazı haberlere göre L-Sistein yapmak için kullanılan kılların birçoğu berber ve kuaförlerden toplanıyor. Peki ülkemizde durum nedir?
Özetle L-Sistein temel olarak laboratuvarlarda üretilir ve gıdalara eklenir ancak insan saçı da bu noktada bu konunun yerini alabilir ve gıdalardaki yerini bulabilir. bize gelince Tükettiğimiz gıdalardaki laboratuvar ürünü mü yoksa insan saçı mı?Ayırt etmek neredeyse imkansız.
Domuz kılı konusunda, Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kendi internet sitesinde domuz kılı üretiliyor. Ülkemize L-Sistein girmek yasakolduğu söyleniyor.
Yine gıdaların üzerinde E910, E920 ve E921 kodlarının olup olmadığı ve olup olmadığı kontrol edilebilir. bu kodlar bulunursa, L-Sistein içeriraraç.
kepsuthaber.xyz