TSKB ile OYAK Çimento’dan yeşil finansman iş birliği
Investing.com – Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (IS:TSKB) ile Oyak Çimento Fabrikaları (OyakC), iklim değişikliğine bağlı risklerin azaltılması amacıyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları için stratejik bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda TSKB, Oyak Çimento’nun Ankara Beypazarı’nda inşa edeceği 115 MW gücündeki Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile Ankara, Adana ve Mardin fabrikalarında kurulacak Atık Isı Geri Kazanım (WHR) Tesisleri için toplam 75 milyon euro tutarında yatırım kredisi sağlayacak.
Sağlanan bu finansman ile hem Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecine destek olunacak hem de çimento sektörünün yeşil dönüşümüne önemli bir katkı sağlanacak. Projelerle birlikte, Oyak Çimento’nun enerji verimliliğini artırmasının yanı sıra karbon emisyonlarında da önemli miktarda azalma hedefleniyor.
Türkiye’nin geçiş finansmanı kapsamında ilk uygulama
Bu anlaşma, TSKB’nin çimento sektörüne uluslararası standartlara uygun şekilde sağladığı ilk Geçiş Finansmanı olması açısından da özel bir yere sahip. Aynı zamanda Oyak Çimento’nun Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) kapsamında belirlenmiş Net Sıfır hedefleri doğrultusunda attığı önemli bir adım niteliğinde. İş birliği, yenilenebilir enerji ve atık ısı geri kazanımı gibi sürdürülebilir uygulamaların finansal destekle hayata geçirilmesini sağlayacak.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma vizyonları doğrultusunda çevreye duyarlı yatırımlara kaynak sağlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Bilgiç, çimento sektöründe enerji verimliliğini artıracak bu anlaşmanın, Türkiye’nin 2050 Net Sıfır hedeflerine ulaşmasında katalizör rolü üstleneceğini vurguladı.
Oyak Çimento’dan toplam 128,5 mw’lık temiz enerji yatırımı
Oyak Çimento Genel Müdürü Murat Sela ise, sektörün ilk net sıfır taahhüdünü veren çimento üreticisi olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Beypazarı’nda hayata geçirilecek GES projesi ile birlikte Adana, Ankara ve Mardin fabrikalarında toplam 13,5 MW kurulu güce sahip Atık Isı Geri Kazanım Tesisleri yatırımının hızla devam ettiğini kaydeden Sela, bu yatırımlarla yılda 237.000 MWh enerji üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Yatırımların tamamlanmasıyla birlikte, fabrikalarda yenilenebilir enerji kullanım oranlarının %9’dan %30 seviyesine çıkması planlanıyor. Bu sayede hem enerji kaynaklarında çeşitlilik sağlanacak hem de karbon ayak izi önemli ölçüde azaltılacak. Sela, bu adımların Oyak Çimento’nun 2030 ve 2050 sürdürülebilirlik hedefleri açısından öncü rol oynadığını da sözlerine ekledi.
Finansal sürdürülebilirlikle çevresel değer yaratılıyor
Oyak Çimento Finans Ülke Direktörü Ali Onur Aygün de, iş birliğinin yalnızca çevresel değil aynı zamanda finansal sürdürülebilirlik açısından da uzun vadeli değer yarattığına dikkat çekti. Aygün, bu iş birliği sayesinde operasyonel maliyetlerin azaltılacağını ve şirketin paydaşlarına daha fazla değer oluşturulacağını ifade etti.
Gerçekleştirilen bu anlaşma, hem özel sektör hem de finans çevreleri açısından Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde örnek bir model olarak öne çıkıyor. TSKB ve Oyak Çimento arasındaki bu stratejik ortaklık, enerji dönüşümünü destekleyen güçlü finansman yapısıyla net sıfır hedeflerine giden yolda önemli bir yapı taşı sunuyor.