Haber

CHP Milletvekili Tanrıkulu: Devlet ve hükümet depremin yaralarını saramadı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde yaptığı açıklamada; “Devlet ve hükümet bu yaraları iyileştiremedi. Yaraların bir an önce sarılması için devletin ve hükümetin muhalefetle işbirliği içinde çok daha etkin çalışması gerekiyor. Ne yazık ki hem Sayın Erdoğan hem de hükümet bundan çok uzakta. anlayış” dedi. Tanrıkulu’nun yayınladığı raporda, “Cumhurbaşkanı, depremden tam bir yıl önce, 4 Şubat 2022’de İskenderun’un 6 mahallesindeki bazı bölgelerin ‘riskli bölge’ ilan edilmesine ilişkin kararı iptal etti… 21 yılda 11 imar affı çıkarıldı. AKP iktidarının son olarak 2018’de yayınladığı afla birlikte 6 milyon konut ve yapı kayıt belgesi alındı.Depremden etkilenen 10 ilde 294 bin 165 binanın yasa kapsamında yasal koruma altına alındığı ortaya çıktı. İmar affının o dönemde sorunları çözdüğünü belirten Cumhurbaşkanımızın, depremden sonra nisan ayında ‘katalog suçlar kapsamına alacağız’ dediğini unutmuyoruz” ifadelerine yer verildi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 6 Şubat depreminin birinci yıl dönümünde açıklama yaptı. Tanrıkulu’nun açıklaması şöyle:

“6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı belli değil. Geçen gün Bakanın açıklamasına göre 130 bin kişinin öldüğü belirtiliyor. Ancak” Resmi rakamlar 55 bin civarındaydı. 11 il büyük zarar gördü. Hatay ‘Adana, Adıyaman, Maraş, Malatya, Urfa, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır ve Elazığ’da binlerce vatandaşımız evsiz ve vatansız kaldı.

Depremden Diyarbakır da etkilendi. 409 vatandaşımız hayatını kaybetti. Binden fazla vatandaşımız ağır yaralandı. Binden fazla ağır hasarlı bina var. Yine binin üzerinde orta hasarlı bina var. Yine 5 binin üzerinde hafif hasarlı bina var. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki Diyarbakır’da yaralar kapanmadı. Esnaflara kredi verildi ama Diyarbakır, Osmaniye, Adana, Urfa; görmezden gelindi. Yüzlerce vatandaşımız konutsuz kaldı. Bir yıl geçmesine rağmen; 6 bin konutun yapılacağı belirtildi. Şu ana kadar herhangi bir sayım teslim edilmedi.

Tabii ki Diyarbakır’daki zarar Hatay gibi değil, Maraş gibi değil, Adıyaman gibi değil, Malatya gibi değil. Ancak vatandaşlarımız evsiz kaldı. Malesef malesef; Devlet ve hükümet bu yaraları iyileştiremedi. Hayatını kaybeden herkese bir kez daha başsağlığı diliyorum. Yaraların bir an önce sarılması konusunda devlet ve hükümet çok daha aktif; Muhalefetle işbirliği yapacak bir çalışma ortaya koyması gerekiyor. Ne yazık ki hem Sayın Erdoğan hem de hükümet bu anlayışın uzağındadır.”

Tanrıkulu, yazılı açıklamasında şu bilgilere de yer verdi:

“İmar affının o dönemde sorunları çözdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanımızın, depremden sonra nisan ayında ‘katalog suç kapsamına alacağız’ dediğini de unutmuyoruz… Örnek vermek gerekirse; Depremi ‘felaket’e dönüştüren adımlar:

Depremden tam bir yıl önce, 4 Şubat 2022’de Cumhurbaşkanı, İskenderun’un 6 mahallesindeki bazı bölgelerin ‘riskli bölge’ ilan edilmesine ilişkin kararı iptal etti. AFAD’ın depremle ilgili ekipman ve cihaz eksikliklerinin giderilmesine yönelik 2022 yılında düzenlediği 5 ihalenin çeşitli nedenlerle iptal edildiği ortaya çıktı. İptal edilen ihalelerde sismometre, sismik sayısallaştırıcı ve deprem gözlem istasyonunun satın alınması planlanıyordu.

AFAD Raporu’na göre kurumun afet müdahale çalışmaları için yaptığı harcamalar 2022 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre yüzde 93,96 azaldı. AFAD, Van Depremi sonrasında kurum aleyhine açılan ve kaybedilen davalar nedeniyle hak sahiplerine 14,4 milyon lira tazminat ödemek zorunda kaldı. Raporda, tazminat ödenecek 1.500 davanın daha olduğu, dava sürecinin devam ettiği 1.100 dava belgesinin olduğu belirtildi. Antakya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği Farklı Hayat Rende Sitesi’nde çöken binaların alt katlarındaki kolonların kesilmesi nedeniyle bina müteahhidinin yaptığı suç duyurusunda dava açılmadığı ortaya çıktı.

Hatay Havalimanı’nın proje aşamasında Hava Kuvvetleri, bilirkişiler ve mahkemenin ‘bu yapılamaz’ dediği ortaya çıktı. Depremde pisti bozulan Hatay Havalimanı’nın bilirkişi raporlarına, mahkeme kararlarına ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının karşıt görüşüne rağmen inşa edildiği ortaya çıktı. İlk vakada deprem riskine dikkat çekilirken ikinci vakada bu riskten bahsedilmedi. Proje, tüm itirazlara rağmen hükümetin ısrarıyla gerçekleştirildi. Depremden önce havaalanı iki kez su altında kalmıştı.

Kahramanmaraş’ın depreme hazır olmadığını belirten AFAD Raporu basına yansıdı. Benzer bir raporun Hatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Utku Şahin tarafından 2020 yılında Hatay için hazırlandığı belirlendi. Her iki raporda da şehirlerin depreme hazır olmadığı ve vatandaşların deprem tehlikesi konusunda bilgisiz olduğu belirtiliyor. 21 yılda 11 imar affı çıktı. AKP iktidarının 2018 yılında yayınladığı son afla birlikte 6 milyon konut ve yapı kayıt belgesi alındı. İmar affı kapsamında depremden etkilenen 10 ilde 294 bin 165 binanın yasal korumaya alındığı ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu