Ekonomi

Ege Ekonomik Forumu İş Dünyasının Buluşma Noktası Oldu

‘GELECEĞİN SİNYALLERİ – Jeopolitik, Ekonomi, Bilim, Teknoloji, Çevre ve İnsan’ ana temasıyla düzenlenen 6. Ege Ekonomi Forumu, bu yıl Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı ve Özgencil Küme işbirliğiyle tamamlandı.

Paneller öncesinde TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme yolundaki İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve çevresindeki kültürel mirasın korunması ve işletilmesinde yeni iş ve yatırım modeli TARKEM’i anlattı.

TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler “İzmir’in kentsel değerlerini koruyup geliştirmek ve İzmir Tarihi Kent Merkezi’ni bu modelle canlandırmak amacıyla yeni bir iş modeli oluşturmak amacı ile 2012 yılında kurulmuş çok ortaklı bir yapıdır. Kamu-özel ortaklığı modelinin Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri olan TARKEM’in ortaklık yapısı, 40 kamu, 10 oda ve borsa ve 50 özel sektörden oluşuyor.” terimleri kullandı.

Sergenç İneler, İzmir’in ticari, kültürel ve sosyal hayatının birleştiği en nadide bölgesi üzerine inşa edilen Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı hayata geçirdikleri plan ve projelerle eski canlılığına kavuşturacaklarını açıklayarak, şu anda 11’ini tamir ettiklerini bildirdi. binalar.

günün ilk seansı “Geleceğin bir adım önünde olmak: Metaverse & Digital Future”KPMG Şirket Ortağı, Veri Analitiği ve Dijital Başkanı, Teknoloji Şube Lideri Gökhan Mataracı başlıklı panel öncesinde konuk konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran yürütüyorİhtilal Danyal Blockchain & Metaverse Teknolojileri Eğitim Akademisi Kurucusu ve CEO’su İhtilal Danyal, Cisco Türkiye CEO’su Didem Duru, QReal Kurucu Ortağı Alper Güler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağla Gül Şenkardeş ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer dinleyicilere fikirlerini aktardı. .

K PMG Ortağı, Bilgi Analitiği ve Dijital Başkanı, Teknoloji Başkanı Gökhan Mataracıgerçek dünya ile dijital dünyayı eşleştirebilecek konulardan biri olan metaverse üzerine odaklanarak sunumunu yaptı.

Dijital tanımları çok duyuyoruz ve son zamanlarda bu tanım teknolojinin daha çok dahil olduğu bir süreç olarak karşımıza çıkıyor ve kılavuzu otomatikleştiriyoruz. Mataracı, artık bu tarifin de sonuna gelindiğine göre; Araştırmanın daha fazla veri ve bundan yapılacak çıkarımları sağlamak için dijitalleşmeye odaklandığını söyledi.

KPMG tarafından yürütülen araştırma hakkında bilgiler paylaşan Mataracı, “Sosyal medya ve TV’nin yanı sıra aile ve arkadaşlar, marka teklifleri ve patronlar metaverse farkındalık yaratıyor. Kaynaklar teşhir açısından farklılık gösterse de metaverse, farklı aracılar sayesinde her zaman gündemde olmayı başarıyor. Y kuşağının yarısı, meta evrenin önümüzdeki beş yıl içinde yaşamları üzerinde değerli bir etkisi olacağına inanıyor. Metaverse’ye aşina olanların üçte birinden fazlası, önümüzdeki beş yıl içinde değerli bir etkiye sahip olacağına inanıyor. Daha genç nesiller ve erkek katkıda bulunanların değerli bir etki görmeye inanma olasılığı daha yüksek.” dedi ve ekledi:

“2030 yılına kadar düz ekranlar, klavyeler ve fareler ortadan kalkacak ve birden çok disiplin arasında mekansal işbirliği için akıllı gözlükler ve kontakt lensler onların yerini alacak.”

Metaverse’in işletmeler için çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Mataracı, “Önümüzdeki 5 yılda metaverse’te yer alacak markaların oranı 70. 2030’a kadar metaverse ekonomisi için tahmini adreslenebilir hedef pazar 8 ile 8 arasında olacak. 13 trilyon dolar. Ayrıca 2030 yılına kadar 1 milyar VR kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor.” sözlerini kullandı.

Kripto varlıkların hayatımıza girmesiyle birlikte para diye bir şeyin kalmayacağını belirterek konuşmasına başladı. Devrim Danyal Blockchain & Metaverse Technology Eğitim Akademisi Kurucusu ve CEO’su İhtilal Danyal, “Kripto para birimlerinden sonra ortaya çıkan kripto varlıklar, borsa platformları içinde bir altyapı sunmaya başlıyor. Burası 8 milyar insanın istediği değeri üretip, alıcısı tarafından o değerle değiştirilebildiği yepyeni bir dünya.” dedi.

Cisco Türkiye CEO’su Didem Duru “Aplikasyonlar işin bir uzantısı iken kendisi oldu. Pandemi nedeniyle dijitalleşmenin artmasıyla birlikte uygulamaların çok daha önemli hale geldiğini görüyoruz. 2023 yılında 300 milyon mobil uygulamanın indirilmesi bekleniyor. Dolayısıyla uygulamaları yeniden tasarlamanın ve canlandırmanın zamanı geldi gibi görünüyor.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020’de internete bağlı 20 milyar cihaz var, 2023’te 29 milyara çıkması bekleniyor. Bu da kişi başına 4 cihaz demek. Bunu yönetmek için altyapılarımıza tekrar bakmamız gerekiyor.”

QReal markasının kuruluş hikayesinin anlatılması QReal Kurucu Ortağı Alper Güler “QReal aslen 2015 yılında New York’ta Kabaq 3D Technologies olarak kuruldu ve bu işe ilk başladığımızda dünyadaki gerçekçi 3D yemekleri taramak ve artırılmış gerçeklik teknolojisi ile göstermek için kuruldu. Buradaki amacımız insanların yemek siparişi verirken aslında yemeği bir formda görmelerini sağlamaktı. Daha sonra bu teknolojiyi kullanarak, gıda tarama tarafındaki tecrübemizi kullanarak ve ardından dünyanın sanal deneme teknolojisine yönelmesiyle birlikte aslında şapka, çanta, gözlük gibi moda aksesuarlarına evrildik.” dedi.

Metaverse ile ilgili fikirlerini paylaşan Güler, Metaverse’in çok ileri bir teknoloji olarak düşünüldüğünü ama aslında bugün telefonumuzda yaptığımız bazı fonksiyonların biraz daha gelişmiş hali olarak görüyorum dedi. söz konusu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çağla Gül Senkardes “Metaverse’de hazır bir dünya var. Orada bir bina kurabilir ve içinde bir eser veya hizmet satmaya başlayabilirsiniz. Bankalara ve devlet parasına doğal olmadığınız için o ekosistem içerisinde kripto para ile ticaret yapabilirsiniz. Üretici veya tüketici olabilirsiniz. Ancak işimi metaverse’e taşımak ve orada çok para kazanmak istiyorum diyorsanız, yapmamanız gereken çok değerli bir hata var. Gerçek dünyada sahip olunabileceklerin bir kopyasını oraya koyarsanız, uygun bir deneyim yaratmıyorsunuz. İsteklerin ihtiyaca dönüşebileceği şeyler orada başarıya ulaşır. Bugün nasılsa gelecekte de öyle olacaktır.

Eğitimde metaverse kozmosunun kullanılması gerektiğine dikkat çeken Şenkardeş, “Türkiye’de olmayan bir bitkiyi metaverse üzerinden 3 boyutlu bir deneyimle öğrencilere anlatabilirsiniz. Oradan bitkinin gelişimini gösterebilirsiniz.” terimleri kullandı.

İzmir’in girişimciler için çok uygun bir şehir olduğunu belirten, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “İzmir’in yıldızı önümüzdeki 10 yılda da parlamaya devam edecek.” dedi ve kaydetti:

“Küreselleşen dünyada ülkelerin uçlarının bile ortadan kalktığı bir dünyada artık şehirler arası rekabet ön plana çıkmıştır. İzmir, küresel ekonomide kentsel rekabet edebilirlik ve girişimcilik alanında öne çıkacak. Bu amaçla çok değerli projeler hayata geçirildi. En değerlisi IzQ: Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi. İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, EGİAD ve ESİAD bu merkezin ortaklarıdır. Yani İzmir’deki büyük kurumların hepsi ortak bir vizyonla İzQ’yu kurdu. Girişimcilerin uçtan uca destekleneceği bir sistem oluşturuldu.”

“Daha İyi Bir Dünya İçin: Etki Yatırımları” Günün üçüncü etkinliğinde ise iklim krizi, etki yatırımları ve sürdürülebilirlik konuları masaya yatırıldı. etkinliğin denetlenmesi UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yıldırım gerçekleştirilen SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, Kadın Balıkçılar Derneği Lideri Dr. Huriye Göncüoğlu Bodur, Tesir Yatırım Danışma Konseyi (EYDK) Genel Sekreteri Onur İlhan, BASİFED Yürütme Konseyi Başkanı Mehmet Ali Kasalı ve Pınar Enstitüsü Müdürü Ümit Yaşar Savcıgil konuşmacı olarak katıldı.

Sürdürülebilirlik konusunun 30 yıldır iş dünyasının gündeminde olduğunu belirten, SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, “Brezilya’da toplanan sürdürülebilir kalkınma konferansından sonra bu sürdürülebilirlik konusu iş dünyasının gündemine geldi. Ancak bugün geldiğimiz nokta, 30 yıldır pek bir şey yapmadığımızın en değerli göstergesidir. Dünyada birçok çevre krizi yaşıyoruz. Artık şirketler onları küresel krizle ilgili risk değerlendirmelerine soktuğuna göre, bu güzel. Üç küresel kriz var: iklim krizi, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve sosyal eşitsizlik. Artık şirketlerin bu üç riski de dikkate alarak iş yapması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kadın Balıkçılar Derneği Başkanı Dr. Huriye Goncuoğlu Squat “Dernek olarak kadınları sosyal, ekonomik ve profesyonel olarak güçlendirmeyi hedefliyor. Öte yandan deniz ekonomisini sürdürülebilir kılmaya, deniz ekosisteminin restorasyonu için katma değer yaratmaya ve daha iyi bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz.” sözlerini kullandı.

Denizlerin milyarlarca insanın geçim kaynağı olduğunun altını çizen Bodur, “Denizcilik sektörünün bir diğer alt sektörü de balıkçılık sektörü. Balıkçılık sektöründe ne yazık ki kadınlar ve kız çocukları eğitimde, teknolojide, bilgide ve girişimcilere fırsat bulmada erkeklere göre geri kalıyor.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İklim değişikliği gibi balıkçılık sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlar var. Deniz ekosisteminde sosyal ve çevresel faydaları göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Daha yaşanabilir, daha korunaklı bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. Etki yatırımının dünyayı onarmak için gereken model olduğunun altını çizmek istiyorum. Artık mavi geleceğimizin durumu hakkında endişelenmeli ve harekete geçmeliyiz.”

Etki yatırımını anlatarak sözlerine başladı. Etki Yatırımı Danışma Konseyi (EYDK) Genel Sekreteri Onur İlhan, “Etki yatırımı, olumlu ve ölçülebilir sosyal veya çevresel etki yaratarak finansal getiri elde etme sanatıdır.” söz konusu.

İlhan, etki yatırımı kavramı yeni olmasına rağmen Türkiye’de hızlı bir yol kat edildiğini belirterek, Tesir Yatırım Uygulama Kurulu olarak bu duruma temel teşkil etmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

İlhan, “Küresel etki yatırımları 2.3 trilyon dolar seviyesinde. Etki yatırımları önümüzdeki dönemde 26 trilyon dolara kadar çıkma potansiyeline sahip.”

2023 yılında Uluslararası Başkanlar Zirvesi’ne ev sahipliği yapacaklarını belirten İlhan, 50 ülkenin etkili cumhurbaşkanını 30 Mayıs-1 Haziran tarihleri ​​arasında İstanbul’da ağırlayacaklarını söyledi.

Etki yatırımları ile yepyeni bir iş kültürü ve iş hayatı oluşturduğuna dikkati çeken, BASİFED Yürütme Konseyi Başkanı Mehmet Ali Kasalı, “Etki yatırımı açısından bu yeni iş kültürünün çevre ile sınırlı olmadığını bir kez daha anladım. Yaptığımız yatırımların sosyal ve toplumsal sonuçlarını dikkate almazsak zarar görmeye başlarız. Bunun farkındalığına yatırım yapmalıyız.” fikirlerini dile getirdi.

Pınar Enstitüsü Müdürü Ümit Yaşar Savcıgil “Pınar Enstitüsü, gıda ve beslenme konularında toplumu bilinçlendirmek ve eğitim faaliyetleri yürütmek amacıyla 2013 yılında kurulmuştur. 10 yıllık süreçte birçok projeye imza atan enstitümüzün devam eden projelerinden biri olan Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde projesi kapsamında uluslararası iş ortaklarımız olan İş Çağrısı ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Eylem platformu, hem de kamu-üniversite-sanayi işbirliği. Yılın ilk aylarında gerçekleştirdiğimiz ve yeni içerikler eklediğimiz yüz yüze eğitimler, Pınar Enstitüsü YouTube hesabına ve proje web sitesine yüklenen eğitim materyalleri, eğitim görselleri ve broşürler eşliğinde uygulanmaya başlandı. başlattı. Böylece tüm üreticiler telefonlarından veya bilgisayarlarından bizi ve eğitimlerimizi takip edebilecek ve eğitimlerini pekiştirebilecek.” söz konusu.

Günün son oturumu İzmir Ticaret Borsası sponsorluğunda gerçekleştirildi. Bölgesel, Ulusal ve Küresel Tarımda Yeni İstikrarbaşlıklı TARIM MEYDANIöyleydi. Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Ziraat Yazarı Ali Ekber YıldırımEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyoçeşitlilik ve Genetik Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Dikili TDİOSB Müteşebbis Heyeti Başkanı Ali Osman Öğmen, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, İzmir Köy Kooperatifleri Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Neptün Soyer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Yaşar Uysal konuşmacı olarak yer aldı.

Dikili Sera TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen 3 milyon metrekarelik bataklığı tarıma kazandırarak topraksız, ısıtmalı, tam otomatik, yenilenebilir enerji ve yeşil üretimi benimseyen Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük sera ve tarım sanayi kümelenmesi olacaklarını belirtti. Öğmen, “İzlenebilir tarım, pazarlama ve ihracat konusunda bölgeye sadece örnek teşkil etmeyeceğiz, yapılanmamızla da fark yaratacağız.”

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap “Ege çok değerli ve potansiyeli yüksek bir bölge. Her ürünün Ege bölgesi topraklarında yetişebilmesi bu bölgenin ayırt edici bir özelliğidir. Bölgemiz iklim ve lojistik imkanları ile girişimcilerimize önemli avantajlar sağlamaktadır. Ege bölgesi, ülkemizin ihracat ve ekonomik hedeflerine büyük güç katmaktadır. Ege Bölgesi’nin ihracatı ise 24,6 milyar dolar” dedi. terimleri kullandı.

Küçük aile işletmelerinin kooperatifleşmesinin ülke için çok değerli olduğuna işaret eden, İzmir Köy Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “İşbirliği ile ilgili çok dallanmış sendika yapısından kurtulmamız gerekiyor. Bakanlıkların bu yapıların birleştirilmesinde rol oynaması gerekiyor. Bu örgütlenme modeli kanunla düzenlenmelidir.” dedi.

Soyer son olarak “Birbirimizi eğiterek, dinleyerek ve anlayarak bilimin öncülüğünde bir araya gelmeliyiz” dedi. sözlerini bitirdi.

Dünyadaki gelişmeler neticesinde kaotik bir ortama girdiğimize işaret eden, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal “Küresel iklim değişikliğinin getirdiği sorunlar var. Günümüz dünyasında tarımın önemi her zamankinden çok daha öteye gitti. Tarıma bakış açımızı ve tarımsal vizyon politikamızı yenilememiz gerekiyor. Aksi takdirde çok büyük sorunlar yaşarız.” söz konusu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyoçeşitlilik ve Genetik Prof. Dr.Eftal Düzyaman ise Türkiye’nin biyoçeşitliliği konulu sunumunu dinleyicilere aktardı. Türkiye’nin endemik bitkiler açısından çok zengin olduğunu belirterek, bunların korunması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu